Gastroenterologija

Gastroenterologija

Gastroenterologija pripada internoj medicini…

…koja se bavi donjim dijelom probavnog sustava.

Donji dio probavnog sustava čine jednjak, želudac, dvanaesnik, tanko i debelo crijevo, jetra, žučnjak (žučni mjehur) i gušterača.

Gastroenterologija

U poliklinici Falcon Peregrin gastroenterološke preglede obavlja internistica sa subspecijalizacijom iz gastroenterologije, dr. Gorana Trgo.

Uz individualan pristup svakom pacijentu obavlja preglede, endoskopske pretrage i određuje terapiju. Gastroenterološki pregled podrazumijeva osim razgovora s pacijentom i anamneze, detaljan klinički pregled, opis simptoma, upisivanje terapije ukoliko je pacijent koristi i preporuke za daljnje liječenje, terapiju ili dodatne pretrage.

Ultrazvuk abdomena

UZV ABDOMENA

Ultrazvuk podrazumijeva pregled unutrašnjosti cijelog trbuha. Pretraga je bezbolna i potpuno bezopasna. Detaljno prikazuje organe u trbuhu – jetru, gušteraču, slezenu i bubrege, daje informacije o radu i funkcioniranju žučnog mjehura, žučovodima i krvnih žila, kao i postojanje tekućine ukoliko je u unutrašnjosti ima. Uz ultrazvuk izvode se i precizne punkcije abdominalnih organa.

Gastroskopija

GASTROSKOPIJA

Gastroskopija je endoskopska pretraga koja se može obaviti uz pomoć anestezije ili bez nje. Važno je da ovu pretragu obavljaju stručnjaci, gastroenerolozi jer je važna stručnost i preciznost u izvođenju ove pretrage. Gastroskop, savitljivi instrument uvodi se kroz uste i dolazi do želudca, a čak ukoliko specijalist procjeni, u sklopu gastroskopije može se odmah uzeti uzorak tkiva s ciljem pravljenja biopsije koji se šalje na patohistološku analizu.
Kao pripremu za gastroskopiju najvažnije je biti bez unosa hrane, minimalno 6h prije obavljanja pretrage. U Falcon Peregrin poliklinici obavljamo gastroskopiju sa ili bez sedacije.

Kolonoskopija

KOLONOSKOPIJA

Kolonoskopija je pretraga debelog crijeva, a obavlja se savitljivim endoskopskim instrumentom – kolonoskopom. Obavlja se kada pacijent primjeti neku od sumnjivih pojava poput kolitisa, krvi u stolici, zatim upale debelog crijeva, neoubičajene bolove u trbuhu i sl.

Kolonoskopija se treba napraviti kod svake nastale promjene, a u Hrvatskoj postoji i nacionalni probir za rak debelog crijeva i to od 2008. godine. Cilj je prevencija i rano otkrivanje raka debelog crijeva i sve žene i muškarci pozivaju se napraviti test na nevidljivo krvarenje u stolici svake 3 godine.

Kao i kod gastroskopije, pri kolonoskopiji također se može uzeti uzorak tkiva za analizu, a s obzirom da je osjećaj pri kolonoskopiji samo neugodan, nudimo i opciju provođenja kolonoskopije s općom anestezijom.

bolovi u stomaku

Najčešće tegobe zbog kojih se pacijenti obraćaju gastroenterologu su povezane s probavnim sustavom.

To mogu biti:

  1. Bolovi u trbuhu: pacijenti se najčešće žale na bolove u trbuhu koji mogu biti različitog intenziteta i trajanja, a uzrok im može biti gastritis, peptički ulkus, upalne bolesti crijeva, žučni kamenci, kamenje u bubregu, itd.
  2. Mučnina i povraćanje: mogu biti simptom raznih stanja kao što su gastroenteritis, gastroezofagealni refluks, kamenje u žučnoj kesi, Crohnova bolest, rak želuca, itd.
  3. Problemi s probavom: neki pacijenti se žale na zatvor, proljev ili nadutost, što može biti uzrokovano upalnim bolestima crijeva, sindromom iritabilnog crijeva, celijakijom, intolerancijom na laktozu ili fruktozu, itd.
  4. Rektalno krvarenje: može biti uzrokovano hemoroidima, analnim fisurama, divertikulitisom, upalnim bolestima crijeva ili rakom debelog crijeva.
  5. Probavne smetnje nakon obroka: pacijenti se mogu žaliti na osjećaj nadutosti, težinu u želucu ili refluks nakon obroka, što može ukazivati na gastroezofagealni refluks ili peptički ulkus.

Ovi simptomi mogu biti uzrokovani različitim stanjima i zahtijevaju pregled gastroenterologa radi postavljanja točne dijagnoze i određivanja najboljeg tretmana.

Rektoskopija

Gastritis

Peptički ulkus (Čir)

Upalne bolesti crijeva

Žučni kamenac

Gastroenteritis

Chronova bolest

Gastroezofagalni refluks