Gastritis

gastritis

Gastritis je upala sluznice želuca koja može biti akutna ili kronična.

Najčešći uzrok akutnog gastritisa su infekcije (poput infekcije bakterijom Helicobacter pylori) ili uporaba nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID) kao što su ibuprofen ili aspirin, dok kronični gastritis može biti posljedica autoimunih bolesti, Helicobacter pylori infekcije ili dugotrajne uporabe NSAR lijekova.

Simptomi gastritisa mogu uključivati bolove u gornjem dijelu trbuha, mučninu, povraćanje, osjećaj nadutosti i gubitak apetita. U nekim slučajevima, gastritis može dovesti i do krvarenja u želucu, što se može manifestirati kao krv u stolici ili povraćanju krvi.

Dijagnoza gastritisa se obično postavlja na temelju anamneze, fizičkog pregleda, testova na prisutnost Helicobacter pylori infekcije, kao i pretraga kao što su gastroskopija, biopsija i testovi na prisutnost upalnih procesa u krvi.

Liječenje gastritisa ovisi o uzroku i težini simptoma.

U slučaju Helicobacter pylori infekcije, liječenje uključuje primjenu antibiotika i proton-pump inhibitora (PPI) koji smanjuju kiselost želuca. U slučaju NSAID-induciranog gastritisa, preporučuje se prestanak uzimanja NSAID-a ili prelazak na manje štetne alternative. Osim toga, preporučuju se i promjene u prehrani (npr. izbjegavanje začinjene, masne i kisele hrane), te promjene u načinu života (npr. smanjenje stresa, prestanak pušenja i konzumiranja alkohola).