ORL za odrasle

UPALA UHA | STRANO TIJELO U UHU | NAGLI GUBITAK SLUHA | BOLESTI GRLA | ALERGIJSKI RINITIS | ZUJANJE U UŠIMA | VRTOGLAVICA

Ukoliko ste se pronašli u nekim od gore navedenih problema, na pravom ste mjestu.

Poliklinika Falcon Peregrin nudi Vam specijalističke ORL preglede koji su Vam neophodni ukoliko imate problema s uhom, grlom ili nosom?

pregled odraslih za ORL

Uho

Sluh i gluhoća

Gubitak sluha može utjecati na ljude bilo koje dobi. Jedna od šest odraslih osoba ima neki stupanj gubitka sluha, koji se povećava na tri od četiri starije od 75 godina. Djeca također mogu biti pogođena, obično zbog tekućine ili infekcije u srednjem uhu, ali i zbog urođenih problema ili virusnih bolesti tijekom ranog djetinjstvo.

Česte upale uha

Tri najčešće vrste infekcija uha su otitis media (infekcija srednjeg uha), otitis interna (također poznata kao infekcija unutarnjeg uha ili labirintitis) i otitis externa (također poznata kao infekcija vanjskog uha ili plivačko uho). Uobičajeni simptomi uključuju bol, iscjedak, svrbež, gluhoću, neravnotežu i ponekad zujanje u ušima.

Vrtoglavica

Pacijenti se često žale na vrtoglavicu za koju postoji mnogo mogućih uzroka koji možda nemaju nikakve veze s organom za ravnotežu u unutarnjem uhu. Napadi nesvjestice, problemi sa srcem, problemi sa štitnjačom i problemi s mozgom mogu dovesti do osjećaja “ošamućenosti”, “vrtoglavice” i opće neravnoteže.

Zujanje u ušima

Tinitus opisuje stanje kada pacijenti čuju zvukove u ušima ili glavi. Obično je ova buka prikrivena zvukovima iz okoline. Međutim, kada postane primjetan u svakodnevnom životu, može postati vrlo iritantan i postaje poznat kao “tinitus”.

pregled usne supljine kod odraslih

GRLO

Promuklost i promjene glasnica

Promuklost je opći pojam koji opisuje abnormalne promjene glasa. Kada je promukao, glas može zvučati zadihano, hrapavo, napeto ili može doći do promjena u glasnoći (glasnoći) ili visini (koliko je glas visok ili tih).

Promjene u zvuku obično su posljedica poremećaja povezanih s glasnicama koje su dijelovi glasovne kutije (grkljana) koji proizvode zvuk. Tijekom disanja glasnice ostaju razdvojene. Kada govore ili pjevaju, oni se spajaju, a dok zrak napušta pluća, oni vibriraju, proizvodeći zvuk. Otekline ili kvržice na glasnicama sprječavaju njihovo pravilno spajanje i mijenjaju način na koji žice vibriraju, što dovodi do promjene u glasu, mijenjajući kvalitetu, glasnoću i visinu.

Grlobolja / upala grla

Grlobolja je bol, grebanje ili iritacija grla koja se često pogoršava kada gutate. Najčešći uzrok upale grla (faringitisa) je virusna infekcija, poput prehlade ili gripe. Grlobolja uzrokovana virusom nestaje sama od sebe.

Streptokokna infekcija grla (streptokokna infekcija), rjeđi tip upale grla koju uzrokuju bakterije, zahtijeva liječenje antibioticima kako bi se spriječile komplikacije. Drugi rjeđi uzroci upale grla mogu zahtijevati složenije liječenje.

Hrkanje i poremećaji spavanja također su u obujmu posla specijalista otorinolaringologije stoga ukoliko možda imate ove poremećaje, također nam se s povjerenjem možete obratiti.

Osim uha, grla i nosa, naši specijalisti su kirurzi glave i vrata stoga mogu Vam pomoći ukoliko imate problema s:

– disfagijom / poteškoće s gutanjem

– submandibularnom žlijezdom

– štitnjačom

– parotidnom žlijezdom i parotidima

– ostale benigne ili maligne promjene u području glave i vrata

Ako je disfagija prisutna dulje vrijeme ili ako je popraćena bilo kojim od sljedećih simptoma, važno je potražiti uputnicu za ORL kako bi se utvrdio uzrok. Neki od simptoma su gubitak težine, kvržice na vratu ili žlijezdama, promuklost ili poteškoće s glasom.

Submandilarna žlijezda  je jedna od žlijezda slinovnica koja se nalazi ispod vaše čeljusti. Otprilike 60% kvržica u submandibularnoj žlijezdi su benigne (nisu kancerozne), a ostale mogu biti kancerozne. Nastaju kao rezultat prekomjernog rasta stanica u žlijezdi. Također se može pojaviti oteklina kao rezultat kamenca koji blokira kanal koji drenira žlijezdu. To često dovodi do infekcije i boli, ograničavajući rutinske aktivnosti.

Štitnjača se nalazi ispred vrata odmah ispod Adamove jabučice i ima oblik leptira. Desno i lijevo krilo (režnjevi) spojeni su malim mostom tkiva (tijela) štitnjače koji se naziva istmus. Dva režnja leže s obje strane dušnika. Štitnjača proizvodi hormone, kemikalije koje cirkuliraju u krvotoku i utječu na funkciju stanica i tkiva u tijelu. Hormoni štitnjače neophodni su za preživljavanje.

Parotidna žlijezda je žlijezda koja je zahvaćena zaušnjacima. Kvržice (tumori) u parotidnoj žlijezdi česte su i viđaju se u svim dobnim skupinama. Oni su rezultat abnormalnog rasta stanica unutar žlijezde, iako točni razlozi za to nisu jasni. Velika većina (otprilike 80%) ovih tumora nisu kancerogeni i nazivaju se benigni tumori. Rijetko, međutim, neki tumori mogu biti kancerogeni.

pregled nosa

Nos

Alergijski rinitis

Pojam rinitis odnosi se na upalni odgovor sluznice membrane nosa. Brojni su uzroci rinitisa, a alergijski rinitis samo je jedan od njih. Do 20% stanovništva u određenoj mjeri pati od nazalne alergije sa simptomima koji uključuju kihanje, curenje nosa ili začepljeni nos.

Začepljen nos
Začepljenost nosa ili “začepljen” nos jedno je od najčešćih stanja koje se često povezuje s prehladama, alergijama ili problemima sa sinusima. To je uzrokovano upalom i nadraženošću membrane sluznice nosa, te se tako nakuplja višak sluzi. Kada sluznica nosa natekne, dišni putovi postaju uži i lakše se začepe sluzi, što otežava disanje kroz nos.

Sinusitis

Sinusi su kombinacija velikih i malih zračnih džepova na licu. Povezani su s unutarnjom stranom nosa kroz male otvore koji se nazivaju kosti. Oni pomažu optimizirati temperaturu i vlažnost zraka koji dopire do pluća. Sinusi se mogu inficirati iz raznih razloga. Simptomi koji su obično povezani su začepljenost nosa, začepljenost lica, glavobolje, poremećaj osjeta mirisa i zubobolja.

Devijacija septuma

Nos zauzima središte lica i jedan je od najčešće primjećivanih dijelova lica. Također ima važne funkcije povezane s disanjem. Nos se sastoji od kostiju i hrskavica koje su spojene zajedno u oblik krova. Ovo je podržano srednjom stijenkom koja se naziva nosna pregrada koja razdvaja nos na desnu i lijevu nosnicu. Oblik nosa ovisi o svim tim strukturama i koži koja ga prekriva, kao i o nasljednim čimbenicima. Deformacije nosa su lako uočljive.

SVE PROMJENE KOJE UOČITE U PODRUČJU GLAVE ILI VRATA NA VRIJEME, MOGU SE RIJEŠITI I NAJČEŠĆE PACIJENTI NAKON TOGA ŽIVE NORMALNO. PREVENTIVNI PREGLEDI SU OD ŽIVOTNE VAŽNOSTI I ZATO JE POLIKLINIKA FALCON PEREGRIN UVIJEK TU ZA VAS!

Obratite nam se povjerenjem i rješavajte svoje probleme na vrijeme!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Naručite se za pregled!

Poliklinika bez liste čekanja!