Izokinetika i fizikalna terapija

Izokinetika

Riječ IZOKINETIKA dolazi od grč. iso – stalan i kinesis – kretanje…

…a pojavljuje se već 60. – tih godina prošlog stoljeća kao rehabilitacijski pristup.

Izokinetika opisuje stanje, odnosno proces segmenta tijela koji se kreće kroz određene amplitude pri brzini koja je unaprijed određena. Ukoliko brzina segmenta prelazi unaprijed određenu brzinu sprave, elektronički mehanizam povećava otpor koji je proporcionalan snazi mišića. Povećanje otpora je zapravo akcija, a proporcionalna snaga mišića reakcija. Nakon navedenog procesa dobijemo parametre kao rezultat vježbe na izokinetičkoj spravi.

Izokinetikom se rehabilitira svaki ekstremitet ljudskog tijela i tako spada u najbolje rješenje za ozljede kuka, ramena, gležnjeva, šaka i najviše, kralježnice.
Postupak mjerenja je koncept potpuno suprotan od klasičnog vježbanja, kod kojeg se uvijek jednako koristi opterećenje. U izokinetici, glavna značajka je konstantna brzina s promjenjivim otporom. Cijeli koncept izokinetike osmislio je James Perrine, inžinjer biomehanike koji je razvio napravu koja omogućuje mjerenje mišića iz svih kutova, odnosno mjerenje snage obrtanja u zglobu.

Izokinetika

ZAŠTO IZOKINETIKA I KOJI JE KONAČAN CILJ?

IZOKINETIKA odličan je izbor prije svega jer daje dugotrajne rezultate i preporučuje se svim osoba koje su imale ili imaju problema s koljenima, skočnim zglobovima, laktovima, ručnim zglobovima, ramenima… Također i osobama kojima su mišići iz nekog razloga atrofirali, zatim koje imaju disbalans mišića leđa, trbušnog zida ili mišića trupa. Daje odlične rezultate i kod artroze zglobova, ali i osobama koje nemaju navedne probleme, izokinetika pruža saznanje kolika je snaga osobe s obzirom na težinu, spol, dob i aktivnost.

Izokinetika

Testiranje i izokinetičko mjerenje omogućuje terapeutu pouzdane podatke na temelju kojih se sastavlja individualan program rehabilitacije za svakog pojedinca. Kada se radi o zglobnim strukturama, važno je povećati inervaciju i koordinaciju zgloba, kao i stabilizirati zglob vježbanjem mišićnih skupina kojima je okružen. Nadalje, povećava se mišićni balans i efektno se smanjuje slabost mišića te se stvara stabilan i siguran zglob.

83362442_2449335638714487_1572072474034569216_n

U modernoj poliklinici Falcon Peregrin u Splitu, koristimo suvremene uređaje za izokinetiku proizvođača CYBEX. Najnovija generacija Cybexa je HUMAC NORM, uređaj kojega je prepoznalo više od 3 milijuna profesionalnih sportaša diljem svijeta, jer upravo njima je potrebna brza dijagnostika i još brža terapija kako bi što prije otklonili ozljede i traume koje su nastale!

Izokinetika

Liječnici specijalisti, uz tim visokoeduciranih fizioterapeuta i suvremenih uređaja, pružaju vrhunsku fizikalnu terapiju…

Fizikalna terapija ili fizioterapija grana je medicine koja razvija, održava i obnavlja funkcionalne sposobnosti u bilo kojoj životnoj dobi.

Konkretno se bavi prepoznavanjem i povećavanjem mogućnosti pokreta pri prevenciji, tretmanima i rehabilitaciji. Fizikalnu terapiju obavlja i vodi fizioterapeut koji mora imati fizioterapeutsku dijagnozu. Dijagnoza uključuje procjenu i utvrđivanje funkcionalnog statusa, nakon čega se planira i intervenira fizikalnom terapijom.

Izokinetika

Fizioterapija uključuje interakciju između fizioterapeuta, pacijenta ili klijenta i obitelji…

Sam postupak fizioterapijske dijagnoze najprije započinje procjenom držanja tijela, s posebnom pozornosti na živčani, mišićni i kardiorespiratorni potencijal, odnosno mogućnost pokreta.

Redoslijed pregleda kod fizioterapije može varirati, a ovisi o tome je li se radi s ciljem prevencije, rehabilitacije ili unaprijeđenja zdravlja. Procjena započinje s proučavanjem dokumentacije koju pacijent donosi, uz iznošenje trenutnog stanja u u kojem se pacijent nalazi, naravno uz iscrpnu anamnezu.

Izokinetika

Fizioterapeutska dijagnoza postavlja se nakon posebnih testova, mjerenja i sintetiziranja kliničkog zaključivanja uz screening.

Nakon mjerljivih rezultata ciljeva koji se određuju, započinje planiranje terapije. Važno je naglasiti da nakon svih pregleda koji su potrebni kako bi se uspostavila dijagnoza, moguće je da se pacijent uputi na neku drugu vrstu terapije. Poteškoće koje pacijent može imati, nekada uopće ne spadaju u djelokrug rada fizioterapeuta.