Prevencija i liječenje sezonskih alergija

pulmologija i alergologija - pedijatrija

Ne možete uživati u ljepotama proljeća jer Vas muči svrbež, kihanje, upaljene oči..?

Alergije koje nam proljeće nosi, nerijetko ometaju našu svakodnevicu – ali možemo zajedno stati tome na kraj!

PRIM.DR.SC. KORNELIJA MIŠE – za odrasle i IZV.PROF.DR.SC. Neven Pavlov – za djecu u poliklinici Falcon Peregrin.

Saznajte koji su to alergeni koji provociraju Vaše zdravlje i preventivno djelujte kako biste olakšali sebi ili svom djetetu.

Patite od rinoreje, kihanja, nazalne kongestije, šuštanja u prsima ili dispneje, svrbeža ili iritacije očiju i kože? Vjerojatno Vas muči alergija, koja kako bi se prepoznala, zahtijeva pregled pulmologa i/ili alergologa!

Važnost utvrđivanja uzročnog alergena leži u činjenici da eliminacija alergena kod većini alergijskih bolesti ima najbolji preventivni i terapijski učinak. U alergološkoj praksi najčešće se upotrebljavaju in vivo testovi kao kožni test metodom uboda (prick test), intrakutani (intradermalni) i epikutani test (patch test), provokativni test uzročnim alergenom i ispitivanje nespecifične i specifične bronhalne hiperaktivnosti testovima plućne funkcije. U in vitro dijagnistici alergijskih bolesti najčešče se primjenjuju metode za kvantitativno mjerenje imunoglobulina, ukupni IgE, specifični IgE i IgG na pojedine alergene, ukupna hemolitička aktivnost komplemenata, razina cirkulirajućih imunokompleksa te testovi celularne imunološke reaktivnosti.

Alergeni

Svaka supstancija sposobna potaknuti alergijsku reakciju nakon ulaska u organizam je alergen. Izazivači tih reakcija su mnogobrojni, a najčešće su to tvari proteinske, polisaharidne ili kemijske prirode iz bolesnikova okoliša. Alergijska reakcija je specifična za svaki alergen, odnosnu njegovu antigensku strukturu. Inhalacijski alergeni uzrokuju alergijsku reakciju tipa 1, koja se klinički očituje: rinitisom, konjuktivitisom ili alergijskom astmom. Najčešći inhalacijski alergeni su: pelud stabala, epitel životinja, spore plijesni, kućne i skladišne grinje, te različite zrakom nošene čestice u vanjskoj ili unutarnjoj atmosferi. Alergolozi moraju dobro poznavati pelud koja prevladava u određenoj vegetaciji i sezone polinacije svog područja, jer tako najbrže i najjednostavnije prepoznaju uzročne alergene sezonskog rinitisa, astme i konjuktivitisa.

PRICK TEST – alergološko testiranje
Navedena metoda jedna je od brojnih kad su u pitanju alergološka testiranja. Pomoću ovog načina testiranja možemo dokazati alergije na tvari koje prolaze kroz dišne puteve, zatim tvari koje prolaze kroz probavni sustav, kao i ostale alergene poput lijekova, uboda insekata i slično.