Endokrinologija i dijabetologija.

endokrinolog poliklinika falcon peregrin

Prof. dr. sc. Veselin Škrabić, dr. med. –  specijalist za dječje bolesti u području endokrinologije i  dijabetesa.

Dio je tima poliklinike Falcon Peregrin a u svojoj bogatoj karijeri, svrstao se u sam vrh dječje endokrinologije i dijabetologije u Hrvatskoj, ali i šire.

Dječji endokrinolog je specijalist koji se bavi dijagnostikom i liječenjem poremećaja hormonskog sustava kod djece. Endokrini sustav regulira mnoge funkcije u tijelu, uključujući rast, metabolizam, razvoj spolnih organa i druge.

endokrinolog poliklinika falcon peregrin II

Dječji endokrinolog će provesti detaljan pregled djeteta kako bi utvrdio jesu li prisutni neki simptomi povezani s hormonskim poremećajima. Moguće je da će zatražiti uzorke krvi ili drugih tjelesnih tekućina kako bi se utvrdila razina hormona u tijelu djeteta.

Endokrinolog također može provesti testove rasta kako bi utvrdio jesu li djetetovi hormoni rasta u normalnom rasponu te utvrditi uzrok bilo kakvih abnormalnosti u rastu.

endokrinolog

Uobičajeni poremećaji koje endokrinolog može dijagnosticirati i liječiti uključuju dijabetes, hipotireozu, hipertireozu, neuspjeh rasta, prerano pubertetsko sazrijevanje i druge hormonske poremećaje.

Dječji endokrinolog može propisati terapiju lijekovima, promjene u prehrani ili vježbanju, terapiju hormonima, ili kirurški zahvat ako je to potrebno.

Važno je napomenuti da su redoviti pregledi kod pedijatrijskog endokrinologa važni u praćenju djetetovog hormonskog razvoja i rješavanju potencijalnih problema prije nego što postanu ozbiljni. Ako primijetite bilo kakve promjene u djetetovom rastu, težini ili razvoju, obratite se svom pedijatru ili specijalistu dječje endokrinologije radi daljnje procjene i liječenja.

pedijatrija - dijabetolog

Dijabetes je kronična bolest koja se javlja kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili kada tijelo ne može učinkovito koristiti inzulin koji proizvodi.

Pedijatrijski dijabetolog će provesti detaljan pregled djeteta kako bi utvrdio je li prisutan dijabetes i koje vrste dijabetesa ima dijete. Moguće je da će zatražiti testove krvi i urina kako bi utvrdio razinu šećera u krvi i urinu.

pedijatrija - mjerenje inzulina

Nakon postavljanja dijagnoze dijabetesa kod djeteta, dijabetolog će raditi s roditeljima i djetetom kako bi se razvio individualizirani plan liječenja koji uključuje promjene u prehrani, vježbanju i uporabu inzulina i drugih lijekova za regulaciju razine šećera u krvi.

Dječji dijabetolog će također pružiti obuku o samokontroli i samoupravljanju dijabetesom kako bi dijete naučilo kako kontrolirati razinu šećera u krvi i prepoznati i spriječiti potencijalne komplikacije.

Važno je napomenuti da je redoviti pregled kod  dijabetologa važan u praćenju razvoja dijabetesa i sprječavanju potencijalnih komplikacija koje mogu ugroziti djetetovo zdravlje. Ako primijetite bilo kakve promjene u djetetovim simptomima dijabetesa ili neuspjeh u kontroli razine šećera u krvi, obratite se svom pedijatru ili dijabetologu radi daljnje procjene i liječenja.