Pulmologija i alergologija

Pulmologija i alergologija

Imate problema s dišnim putevima?

… potreban Vam je kompletan pulmološki pregled na koji čekate predugo?

U poliklinici Falcon Peregrin svi koji imaju problema s dišnim putevima mogu nam se obratiti s potpunim povjerenjem, a u našoj pulmološkoj ambulanti radi PRIM.DR.SC. KORNELIJA MIŠE.

Pulmološki pregled obavlja internist sa subspecijalizaciojm iz pulmologije, a ovaj pregled služi za dijagnosticiranje i liječenje plućnih bolesti.

Simptomi koji mogu karakterizirati plućne bolesti su: kašalj, bol u prsima, teško disanje… U pulmološki pregled uključena je i spirometrija koja mjeri kapacitet pluća i iznimno je važna kako bi se dobila ispravna klinička slika. Puls oksimetar mjeri zasićenost krvi kisikom i otkucaja srca…

Svi koji imaju problema s dišnim putevima mogu se javiti u našu pulmološku ambulantu kod prim.dr.sc. Kornelije Miše.

Pulmologija

SPIROMETRIJA S VENTOLINSKIM TESTOM

Ventolinski test je spirometrija koja se radi 2 puta, prije i poslije konzumacije Ventolina. Ventolin je lijek koji širi bronhe a ova pretraga se najčešće radi pri sumnji na postojanje astme.

Pulmologija

VIDEO BRONHOSKOPIJA UZ MOGUĆNOST ANESTEZIJE:

Ovom pretragom se elastičnim endoskopskim instrumentom, bronhoskopom, pregledavaju dišni putevi.
Uz pomoć bronhoskopije dobivamo uzorke tkiva koji se kasnije šalju na obradu. Obrada može biti bakterijska, patohistološka i citološka.
Ukoliko smatrate da će pretraga biti bolna, u našoj poliklinici nudimo i sedaciju.

Pulmologija

PLEURALNA PUNKCIJA

Obavlja se pri nakupljanju tekućine koja pacijentu otežava disanje!
Pleuralna punkcija je zahvat u kojem se specijalnom iglom ulazi u pleuru (tanku opnu koja prekriva unutarnju stijenku prsnog koša i površinu pluća) i vadi se višak pleuralne tekućine. Pleuralna tekućina je tekućina u prsnom košu koja se nalazi između dvaju lista pleure. Kod nekih bolesti može doći do prekomjernog nakupljanja iste, što pacijentu otežava disanje i tad je potrebno punkcijom odstraniti višak – pleuralni izljev.

Alergologija - Poliklinika Falcon Peregrin

PRICK TEST – alergološko testiranje

Navedena metoda jedna je od brojnih kad su u pitanju alergološka testiranja. Pomoću ovog načina testiranja možemo dokazati alergije na tvari koje prolaze kroz dišne puteve, zatim tvari koje prolaze kroz probavni sustav, kao i ostale alergene poput lijekova, uboda insekata i slično.

Ovaj test radi se na način da se kap otopine alergena nanosi na leđa ili podlatkicu a prilikom nanošenja koža se skroz lagano probode. Do 20 minuta je potrebno kako bi se vidjela alergijska reakcija koja izgleda pozitivna ukoliko se na mjestu uboda stvara utikarija a koža okolnog područja se crveni, zatim nastaje i jači svrbež. Nekakve posebne pripreme prije ovog načina testiranja nisu potrebne, ali ne smiju se minimalno tri dana ranije uzimati antialergijski lijekovi ili antidepresivi. Isto tako, važno je naglasiti bolovanje od nekih kroničnih bolesti ili trudnoću, ukoliko ste trudni za vrijeme testiranja.