ORL za djecu

Ljepljivi otitis

STANJE KOJE NASTAJE NAKON AKUTNE UPALE SREDNJEG UHA

Česte su upale ušiju kod djeteta?

Mislite da Vam dijete ne čuje?

Ukoliko ste se pronašli u gore navedenim pitanjima, na pravom ste mjestu.

Dijete je krenilo u vrtić, stalno je prehlađeno, začepljeno i ima upale ušiju… Konstantno primanje antibiotika nekad ne mora biti jedino rješenje jer nakon liječene upale, cerumen u uhu ostaje i dalje, dijete lošije čuje a možda loše i izgovara. Ljepljivi otitis je stanje koje je nastalo i koje bi trebalo riješiti. Radi se o tome da bi liječnik, specijalist otorinolaringologije trebao izvesti čišćenje uha i eventualno prepisati kapi za uho kako bi se „liječenje“ obavilo kako treba. Kod djece koje se na ovakav način rješavao ljepivi otitis, izbjegnuta je antibiotska terapija.

orl za djecu

Cjevčice u uhu

MIRINGOTOMIJOM DO BOLJEG SLUHA

Ukoliko u ušima ostaje tekućina zarobljena iza bubnjića, velika je vjerojatnost da će doći do bakterijske infekcije i ne samo to. Nakon antibiotske terapije, infekcije će se stalno vraćati zato što tekućina koja je tu ili je ponovno nastala, ne može izaći…

Ventilacijske cjevčice, zahvatom koji se zove miringotomija, postavljaju se u bubnjić, čime omogućuju strujanje zraka u uho i sprječavaju nakupljanje tekućine. Odmah nakon zahvata poboljšava se sluh. Sama operacija je bezbola jer se izvodi pod anestezijom i iznimno je učinkovita.

cjevcice u usima

Hrkanje i opstruktivna apneja prilikom spavanja

JE LI VAŠE DIJETE HRČE POVREMENO ILI DUGOTRAJNO?

Ukoliko Vaše dijete hrče povremeno, trebali biste mu samo osigurati prohodan nosić i za nekoliko dana dijete bi trebalo opet spavati normalno. Međutim, ako dijete hrče dugotrajno, postoji nekoliko razloga koji mogu biti uzrok navedene situacije, a to su:

– uvećan treći krajnik i/ili tonzile

– kronično oticanje sluznice nosa

U tom slučaju pedijatar bi trebao poslati dijete liječniku, specijalistu ORL kako bi se utvrdilo koji od navedenih uzročnika stvara tegope, te sukladno tome i djelovati. Ukoliko je problem, npr. treći krajnik, tada dolazi i do upale srednjeg uha, povišene tjelesne temperature i sl.

hrkanje djeteta

Opstruktivna apneja kod djece

Kad se opuste mišići ždrijela pri spavanju, tad dolazi do zapadanja stražnjeg „zida“ ždrijela i baze jezika te se djelomično ili potpuno zatvaraju dišni putevi. S obzirom da je u toj situaciji nemoguće da zrak dođe u pluća a samim time dolazi i do nedostatka kisika u mozak, dijete se budi i prilikom buđenja ponovno mu je omogućeno disanje.

Ukoliko su dišni putevi pak djelomično zatvoreni, tada nastaje hrkanje i dijete bi svako trebalo posjetiti otorinolaringologa kako bi se djelovalo na uzrok problema.

djete ne moze spavati

Operacija tonzila ili krajnika kod djece

Djeca s teškoćama vezano za uho, grlo i nos, najčešće rade ovu operaciju!

Krajnici se često uklanjaju zbog prevencije ponavljajućih infekcija, a isto to vrijedi i za adenoide. Nerijetko djeca nakon ovakvih zahvata prestanu imati ili jako malo imaju bakterijskih infekcija koje utječu na normalan rast i razvoj djeteta. Međutim, ne mora uvijek doći do stanja za operaciju. Preventivnim liječenjem ponekad se može i izbjeći zato obavite pregled na vrijeme.

operacija tonzila

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Naručite se za pregled!

Poliklinika bez liste čekanja!