Otorinolaringologija

Otorinolaringologija

Ne čekajte mjesecima na pregled ORL specijalista…

Dođite u polikliniku Falcon Peregrin – nudimo kompletan ORL pregled uključujući 

TIMPANOMETRIJU – AUDIOMETRIJU – VESTIBULOMETRIJU

Otorinolarignologija

OTORINOLARINGOLOGIJA je grana medicine koja se bavi proučavanjem, otkrivanjem i liječenjem bolesti UHA, GRLA I NOSA.
Pregledom otorinolaringologa, odnosno ORL pregledom omogućuje se rana dijagnostika raznih bolesti koje mogu zahvatiti područje uha, grla ili nosa. Pregled uha obavlja se otoskopom, nosa pomoću nosnog spekuluma i grla indirektnom laringoskopijom. Nakon anamneze i kliničkog pregleda kompletnog područja, utvrđuje se stvarno stanje, te preporučuje vrsta liječenje, a ukoliko je potrebno i daljnja dijagnostika.

DR. ROBERT TAFRA I DR. IVANA KURTOVIĆ – specijalisti otorinolaringologije i kirurzi glave i vrata – U POLIKLINICI FALCON PEREGRIN OBAVLJAJU SPECIJALISTIČKE ORL PREGLEDE

Otorinolaringologija

U našoj poliklinici, pregled ždrijela i usne šupljine obavlja se tzv. direktoskopijom, odnosno pogledom na strukture usne šupljine. Tako se utvrđuje stanje mekog nepca, krajnika, zubi i same sluznice. Pregled dubokog ždrijela, grla i grkljana obavlja se uz pomoć fiberendoskopa, savitljivog pomagala koje se uvodi kroz nosnu šupljinu…

Vrat pa čak i usna šupljina pregledavaju se palpacijom, odnosno dodirivanjem struktura preko žlijezda slinovnica, zatim štitne žlijezde i preko limfnih čvorova. Palpacijom se mogu utvrditi promjene koje ukazuju na sumnju postojanja bolesti, a u tom slučaju ORL specijalist, pacijenta šalje na daljnju dijagnostičku obradu.

Pregled uha se izvodi otomikroskopom, kako bi se temeljito prikazalo stanje bubnjića i postojećih malformacija ukoliko ih ima.

OTEŽANO DIŠETE? BOLI VAS UHO? IMATE LI SEKRECIJU IZ NOSA U ŽDRIJELO? PROMIJENIO VAM SE GLAS? PRIMJEĆUJETE SLABIJI SLUH?

Ukoliko imate neki od ovih simptoma, potreban Vam je pregled specijalista otorinolaringologa. Poliklinika Falcon Peregrin svakom pacijentu pristupa s posebnom pažnjom, u skladu s problematikom koju pacijent ima.

Nadalje, u našoj poliklinici osim osnovnog ORL pregleda, nudimo pretrage za potpun ORL pregled, a to su: TIMPANOMETRIJA, AUDIOMETRIJA I VESTIBULOMETRIJU.

Otorinolaringologija

TIMPANOMETRIJA

Timpanometrija je pretraga koja nam pokazuje stanje tlaka u srednjem uhu, kao i stanje bubnjića, odnosno njegovu elastičnost. Isto tako ovom pretragom se mogu otkriti i bolesti sluha, tumori i sl. Pretraga je potpuno bezbola i kratka, nema apsolutno nikakvih rizika prilikom samog izvođenja. Izvodi se neometano čak i kod male djece jer ne zahtjeva suradnju. Sonda koja ima tri kanala postavlja se u zvučnik i sastoji se od: malog zvučnika, mikrofona za snimanje vraćenog zvuka i kanala kojim se mijenja tlak u zvukovodu. Nakon pretrage dobijemo krivulju koja nam pokazuje koliko zvuka koji je došao u zvukovod se vratilo u mikrofon.

Otorinolarignologija

AUDIOMETRIJA

Audiometrija je iznimno pouzdana i potpuno bezbolna pretraga koja se izvodi uz pomoć audiograma. Podrazumijeva različite tonove u frekvencijama koje su različite jačine. Ukoliko je sluh oštećen, rezultat pokazuje jačinu, pa čak i tip oštećenja, te ukazuje na potrebu za slušnim pomagalima. U samoj audiometriji još postoji niz pretraga koje se koriste kako bi se točno utvrdilo mjesto i jačina oštećenja sluha. Neke od navedenih su: akumetrija, tonska audiometrija, govorna audiometrija i sl.

ORL

VESTIBULOMETRIJA

Vestibulometrija je ORL pregled, odnosno dijagnostička metoda kojom se ispituje funkcija akustičnog živca koji je zadužen za ravnotežu i sluh. Osjetilo za ravnotežu smješteno je u unutarnjem uhu, odmah pokraj osjetila sluha. Vestibulometrija se izvodi kako bi se ispitale poteškoće koje pacijenti mogu imati, poput gubitka sluha ili povremene vrtoglavice (vertigo)…

POTEŠKOĆE KOJE IMATE MOGU ZAHTIJEVATI HITAN ORL PREGLED. NEMOJTE ČEKATI DA DOĐETE NA RED JER UKOLIKO VAM TREBA POMOĆ, ČEKANJEM ĆETE SAMO POGORŠATI STANJE. U POLIKLINICI FALCON PEREGRIN RADE VRHUNSKI STRUČNJACI, SPECIJALISTI OTORINOLARINGOLOGIJE KOJI SVAKODNEVNO POMAŽU BROJNIM PACIJENTIMA.