Endokrinologija

Endokrinologija

Osjećate umor? Ubrzan rad srca? Povećanje ili smanjenje tjelesne težine? Patite od nesanice? Otiču vam kapci ili potkoljenice?

Osjećate se loše u vlastitom tijelu? – ukoliko imate neki od simptoma, moguće je da Vaša štitna žlijezda “ne radi” kako treba…

JEDAN OD NAJPROKRVLJENIJIH ORGANA JE ENDOKRINA ŽLIJEZDA – ŠTITNJAČA!

Ukoliko sumnjate na loš rad Vaše štitnjače, nemojte čekati nego reagirajte odmah, tamo gdje se radi potpuna dijagnostika! Prof. Maja Radman stručnjak je za bolesti štitnjače u poliklinici Falcon Peregrin!

Štitna žlijezda okružuje dušnik, ima dva režnja: desni i lijevi, a lijevi režanj povezuje suženi dio štitnjače s hrskavicom dušnika. Svaki režanj štitne žlijezde dugačak je oko 4 cm, a širok čak do 2,5 cm.

UZV ŠTITNJAČE

Štitnjača izlučuje hormone TIROKSIN, (T4), zatim TRIJODTIRONIN (T3) i KALCITONIN.

Hormoni T3 i T4 se izlučuju pod djelovanjem TSH, odnosno tireotropnog hormona. Svi hormoni štitnjače u cirkulaciji se nalaze u slobodnom obliku, odnosno kao FT3 i FT4. FT3 je slobodni trijodtironin, odnosno oblik T3 hormona koji nije vezan za protein. FT4 hormon je slobodni oblik T4 hormona, koji također nije vezan za protein. FT3 hormon, kao i FT4 hormon su aktivni oblici svojih T3, odnosno T4 hormona.

DIJAGNOZA ŠTITNJAČE SE NE USPOSTAVLJA NITI SE MOŽE USPOSTAVITI SAMO NA TEMELJU VRIJEDNOSTI TSH.

ONOG TRENUTKA kad se obratite stručnjaku zbog nepovoljnog rada štitne žlijezde, potrebno je napraviti osnovne pretrage.

TSH, FT3, FT4, anti – tpo, anti – tg, UZ ŠTITNJAČE

Bolesti štitnjače

Nakon što se naprave osnovne pretrage, bit će potrebno napraviti dodatne pretrage i to TSHR – at i scintigrafija. Važno je odrediti jeste li HIPO ili HIPER, odnosno za što se vezuju HIPO ili HIPER – TO MOŽE BITI HASHIMOTO, GRAVES, TOKSIČNI ADENOM, POSTPARTALNI TIREOIDITIS I sl.

VRIJEDNOST TSH, BEZ VRIJEDNOSTI FT3 I FT4 je beskorisna. Znate li zašto?

Ukoliko je hormon hipofize (TSH) loš, a FT3 i FT4 uredni, vrlo je vjerojatno da imate problem s hipofizom. Zbog navedenog, od iznimne je važnosti u potpunosti napraviti osnovne pretrage kako bi liječnik dobio kvalitetnu kliničku sliku nakon koje može i odrediti adekvatnu terapiju te po potrebi uključiti i unos suplemenata.

Dijagnostički ultrazvuk štitnjače podrazumijeva:

dijagnostičku metodu kojom se pregledavaju strukture vrata uz naglasak na parenhim štitnjače. Štitnjača regulira brojne tjelesne funkcije i UZV štitnjače spada u osnovnu pretragu prilikom dijagnosticiranja bolesti štitnjače…