Gastroezofagalni refluks

gastroezofagalni refluks

Gastroezofagealni refluks (GERB) je poremećaj u kojem kiselina iz želuca i sadržaj hrane vraćaju se natrag u jednjak (ezofagus).

Simptomi GERB-a uključuju žgaravicu, regurgitaciju, bol u prsima, gutanje, kašalj i promuklost.

Uzroci GERB-a mogu uključivati ​​oslabljeni donji sfinkter jednjaka, mišić koji zatvara prolaz između jednjaka i želuca, zbog čega se kiselina iz želuca vraća u jednjak. Ostali faktori rizika uključuju pretilost, pušenje, konzumiranje hrane s visokim udjelom masnoće, alkohol i kofein, te neke lijekove.

Liječenje GERB-a uključuje promjene u načinu života, kao što su izbjegavanje hrane i pića koji izazivaju refluks, izbjegavanje prekomjernog jedenja i ležanje nakon obroka. Lijekovi koji se koriste za liječenje GERB-a uključuju inhibitore protonske pumpe, koji smanjuju količinu kiseline koju proizvodi želudac, i antacide, koji neutraliziraju kiselinu u želucu.

U nekim slučajevima, GERB može zahtijevati kirurško liječenje, posebno ako simptomi nisu pod kontrolom uz pomoć lijekova i promjena u načinu života. Jedna od najčešćih kirurških metoda je fundoplikacija, postupak koji jača donji sfinkter jednjaka i sprječava vraćanje kiseline iz želuca u jednjak.