Žučni kamenci

zucni kamenci

Žučni kamenci su tvrde nakupine koje se formiraju u žučnom mjehuru, malom organu koji se nalazi ispod jetre.

Kamenci se formiraju kada se kolesterol ili bilirubin kristaliziraju u žuči i mogu se razlikovati po veličini i sastavu.

Većina ljudi sa žučnim kamenjem ne osjeća simptome i nisu svjesni njihovog postojanja. Međutim, ako se kamenac zaglavi u žučnom kanalu, to može dovesti do boli, mučnine, povraćanja i žutice. Simptomi mogu biti pogoršani nakon obilnog ili masnog obroka, jer se tada oslobađa više žuči u probavni sustav.

Dijagnostika žučnih kamenaca uključuje ultrazvuk, CT ili MRI pretrage. Ako su kamenci mali i ne uzrokuju simptome, mogu se jednostavno pratiti. Međutim, ako uzrokuju simptome, može biti potrebno kirurško liječenje.

Najčešća vrsta kirurškog liječenja žučnih kamenaca je laparoskopska kolecistektomija, u kojoj se žučni mjehur uklanja kroz nekoliko malih rezova u trbuhu. Ova operacija se obično izvodi pod općom anestezijom i pacijenti obično mogu otići kući isti dan ili dan nakon operacije. U rijetkim slučajevima, kamenac može biti uklonjen iz žučnog kanala pomoću endoskopskog postupka.