Gastroenteritis

gastroenteritis

Gastroenteritis je upalna bolest koja se javlja kada sluznica želuca i tankog crijeva postanu upaljeni.

Najčešći uzrok gastroenteritisa je virusna infekcija, ali može biti uzrokovana i bakterijskom ili parazitskom infekcijom. Simptomi uključuju mučninu, povraćanje, proljev, bol u trbuhu, gubitak apetita, groznicu i umor.

Infekcije se obično prenose fekalno oralnim putem, odnosno preko hrane, vode ili predmeta koji su bili u kontaktu s izmetom zaražene osobe. Osobe koje su češće izložene riziku za razvoj gastroenteritisa su djeca, starije osobe i osobe sa oslabljenim imunološkim sustavom.

Većina slučajeva gastroenteritisa se liječi simptomatski, s naglaskom na nadoknadu izgubljene tekućine i elektrolita kako bi se spriječila dehidracija. Liječenje može uključivati i antipiretike za smanjenje groznice i analgetike za smanjenje boli. U slučajevima bakterijske infekcije, antibiotici se mogu koristiti za liječenje infekcije.

Prevencija gastroenteritisa uključuje temeljito pranje ruku, posebno prije pripreme hrane i nakon uporabe toaleta. Važno je i pravilno pripremati i skladištiti hranu, kako bi se smanjio rizik od kontaminacije. Osobe s gastroenteritisom trebaju izbjegavati pripremu hrane za druge dok se ne oporave.