Pretraga abdomena ultrazvukom s Color Dopplerom (CDFI)

Pretraga abdomena ultrazvukom color doppler

Pretraga abdomena ultrazvukom sa color Dopplerom (CDFI) se koristi za vizualizaciju i procjenu krvnih sudova u abdomenu, kao i za otkrivanje mogućih abnormalnosti u organima u tom području.

Tijekom pregleda, pacijent leži na leđima, a gel se nanosi na kožu kako bi se osiguralo dobro prianjanje sonde na kožu i bolja kvaliteta slike. Zatim se sonda postavlja na različita mjesta na trbuhu kako bi se vizualizirali organi i krvni sudovi u tom području.

CDFI je posebna tehnika ultrazvuka koja omogućuje otkrivanje i vizualizaciju protoka krvi kroz krvne žile u stvarnom vremenu. Koristeći različite boje, CDFI prikazuje smjer i brzinu krvnog toka, što može pomoći u dijagnosticiranju problema s protokom krvi.

Ova pretraga se obično koristi za dijagnosticiranje stanja kao što su krvni ugrušci, aneurizme, stenoza (sužavanje krvnih žila), ili drugih abnormalnosti u krvnim žilama u abdomenu. Također se može koristiti za pregled organa u abdomenu kao što su jetra, gušterača, slezena, bubrezi, i žučni mjehur, kako bi se otkrile moguće abnormalnosti poput cista, tumora ili upala.

Prije ove pretrage, pacijent bi trebao obavijestiti svog liječnika o svim lijekovima koje uzima, kao i o bilo kojim alergijama koje ima. Ova pretraga obično ne zahtijeva posebnu pripremu, ali se može tražiti da se pacijent suzdrži od jela i pića nekoliko sati prije pregleda. Sam pregled je obično bezbolan i traje između 30-60 minuta.