Gastroskopija

gastroskopija

Gastroskopija je dijagnostička pretraga koja se koristi za vizualizaciju unutarnjih organa u gornjem dijelu gastrointestinalnog trakta, uključujući jednjak, želudac i početni dio tankog crijeva.

Tijekom gastroskopije, pacijent leži na leđima, a fleksibilna cijev s malom kamerom na kraju, nazvana gastroskop, umetnuta je kroz usta, prolazi kroz jednjak i želudac, i doseže početak tankog crijeva. Kamera na kraju gastroskopa omogućuje liječniku da vizualno pregleda unutarnje organe i procijeni eventualne abnormalnosti.

Gastroskopija se obično koristi za dijagnosticiranje stanja kao što su gastroezofagealni refluks (GERD), gastritis, čir na želucu, polipi, krvarenje ili tumori. Također se može koristiti za uzimanje uzoraka tkiva, biopsiju, za daljnju analizu.

Prije gastroskopije, pacijentu se obično preporučuje da ne jede ništa 8 sati prije pregleda, kako bi se osigurao prazan želudac. Također, treba izbjegavati pića koja sadrže kofein, alkohol i duhan, jer to može utjecati na rad srca i krvni tlak. Sam postupak traje obično između 10 i 20 minuta, a nakon toga pacijent se mora oporavljati u sobi za oporavak neko vrijeme, prije nego što mu se dozvoli da ode kući.