Peptički ulkus (čir)

cir na zeludcu

Peptički ulkus (čir) je oštećenje sluznice želuca, duodenuma (prve dvanaestopalačne crijevo) ili drugih dijelova probavnog sustava, koje nastaje kada se kiselina iz želuca ošteti zaštitni sloj sluznice.

Najčešći uzrok peptičkog ulkusa je infekcija bakterijom Helicobacter pylori (H. pylori), koja se u probavnom sustavu može zadržati dugi niz godina. Drugi uzroci uključuju stres, prekomjerno konzumiranje alkohola, pušenje, prekomjerno korištenje nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID) i genetske čimbenike.

Simptomi peptičkog ulkusa uključuju bolove u gornjem dijelu trbuha, koji mogu biti oštri, probadajući ili gorući, mučninu, povraćanje, gubitak apetita, gubitak težine i osjećaj nadutosti. U nekim slučajevima, peptički ulkus može uzrokovati i krvarenje u želucu ili crijevima, što se može manifestirati kao crna stolica ili povraćanje krvi.

Dijagnoza peptičkog ulkusa se postavlja na temelju anamneze, fizičkog pregleda, testova na prisutnost H. pylori infekcije, kao i pretraga kao što su gastroskopija, biopsija i testovi na prisutnost krvarenja.

Liječenje peptičkog ulkusa ovisi o uzroku i težini simptoma. Liječenje može uključivati primjenu antibiotika za liječenje H. pylori infekcije, proton-pump inhibitora (PPI) za smanjenje proizvodnje želučane kiseline i antacida koji neutraliziraju želučanu kiselinu. Također se preporučuju promjene u prehrani i načinu života, kao što su izbjegavanje alkohola i pušenja, izbjegavanje prejedanja, smanjenje stresa i konzumiranje hrane koja ne iritira sluznicu probavnog sustava. U slučajevima teških simptoma ili krvarenja, može biti potrebna bolnička skrb i terapija za zaustavljanje krvarenja.