Chronova bolest

chronova bolest

Crohnova bolest je upalna bolest crijeva koja može utjecati na bilo koji dio probavnog sustava, od usta do anusa.

To je kronični poremećaj koji uzrokuje upalu, oštećenje i propadanje crijevne stijenke, što dovodi do različitih simptoma i komplikacija.

Simptomi Crohnove bolesti mogu varirati od blagih do teških, a uključuju bol u trbuhu, proljev, umor, gubitak apetita, gubitak težine, krvarenje iz crijeva, fistule i apscese. Moguće su i ekstra-intestinalne manifestacije, poput upale zglobova, kože i očiju.

Točan uzrok Crohnove bolesti nije poznat, ali se vjeruje da je kombinacija genetskih, imunoloških i okolišnih čimbenika uključena u njen razvoj. Liječenje Crohnove bolesti može uključivati ​​lijekove za smanjenje upale i kontrolu simptoma, kao što su kortikosteroidi, imunomodulatori i biološki lijekovi. U težim slučajevima, kirurško liječenje može biti potrebno za uklanjanje oštećenih dijelova crijeva ili za uklanjanje fistula i apscesa.

Važno je napomenuti da se Crohnova bolest ne može izliječiti, ali se može kontrolirati kako bi se spriječilo daljnje oštećenje crijevne stijenke i poboljšao kvalitetu života pacijenta. Redoviti pregledi s gastroenterologom i poštivanje preporuka o načinu života mogu pomoći u upravljanju Crohnovom bolešću i sprečavanju pogoršanja simptoma.