Upalne bolesti crijeva

upalne bolesti crijeva

Upalne bolesti crijeva (UBC) su kronične upalne bolesti koje pogađaju probavni sustav. Najčešće vrste UBC su ulcerozni kolitis i Crohnova bolest.

Ulcerozni kolitis je kronična upalna bolest koja pogađa debelo crijevo i rektum. Glavni simptom je krvavi proljev, često s bolovima u trbuhu, grčevima i potrebom za čestim pražnjenjem crijeva. Ostali simptomi mogu uključivati umor, gubitak apetita i gubitak težine.

Crohnova bolest može utjecati na bilo koji dio probavnog sustava, ali najčešće pogađa krajnji dio tankog crijeva i debelo crijevo. Simptomi uključuju proljev, bol u trbuhu, gubitak apetita i gubitak težine. Ostali simptomi mogu uključivati groznicu, umor i krvarenje u stolici.

Točni uzroci UBC nisu poznati, ali se vjeruje da kombinacija genetskih, imunoloških i okolišnih čimbenika igra ulogu u razvoju bolesti. Dijagnostika uključuje detaljnu medicinsku povijest, fizički pregled, laboratorijske pretrage, endoskopske pretrage (kolonoskopija) i slikovne pretrage.

Liječenje UBC ovisi o vrsti bolesti, težini simptoma i općem zdravstvenom stanju pacijenta. Cilj liječenja je ublažiti simptome, spriječiti ili ublažiti pogoršanja i spriječiti komplikacije. Liječenje može uključivati ​​lijekove poput kortikosteroida, imunosupresiva i bioloških lijekova. Također se preporučuju promjene u prehrani i načinu života, uključujući izbjegavanje hrane koja iritira probavni sustav, prestanak pušenja i kontrolu stresa. U teškim slučajevima, operacija može biti potrebna za uklanjanje oštećenog dijela crijeva ili za spriječavanje komplikacija.