Kolonoskopija

Kolonoskopija

Kolonoskopija je dijagnostička pretraga koja se koristi za vizualizaciju debelog crijeva (kolona) i rektuma, kako bi se otkrile eventualne abnormalnosti u tom području.

Tijekom kolonoskopije, pacijent leži na boku, a fleksibilna cijev s malom kamerom na kraju, nazvana kolonoskop, umetnuta je kroz anus i prolazi kroz debelo crijevo. Kamera na kraju kolonoskopa omogućuje liječniku da vizualno pregleda unutarnje organe i procijeni eventualne abnormalnosti, kao što su polipi, tumori ili upale.

Kolonoskopija se obično koristi za dijagnosticiranje stanja kao što su upala crijeva (npr. ulcerozni kolitis ili Crohnova bolest), rak debelog crijeva, polipi, divertikuloza, krvarenje u crijevima ili crijevna opstrukcija. Također se može koristiti za uzimanje uzoraka tkiva, biopsiju, za daljnju analizu.

Prije kolonoskopije, pacijentu se preporučuje da prati poseban režim prehrane, poznat kao kolonoskopska dijeta, kako bi se crijeva očistila i osigurao bolji pregled. Ovaj režim prehrane obično uključuje konzumiranje samo tekućine dan prije pregleda, uzimanje laksativa i čišćenje crijeva klistirom. Sam postupak traje obično između 30 i 60 minuta, a nakon toga pacijent se mora oporavljati u sobi za oporavak neko vrijeme, prije nego što mu se dozvoli da ode kući.

Kolonoskopija s anestezijom

kolonoskopija s anestezijom

Kolonoskopija s anestezijom je postupak u kojem se koristi sedacija kako bi se pacijentu olakšao postupak kolonoskopije, koja može biti neugodna ili bolna. Anestezija se obično koristi kod pacijenata koji osjećaju tjeskobu ili strah od postupka, kao i kod pacijenata koji imaju niski prag boli ili osjetljivost na bol.

Sedacija se obično provodi intravenskom injekcijom lijekova poput propofola, midazolama ili fentanila. Ti lijekovi pacijentu mogu pomoći da se opusti i uspava, smanjiti osjetljivost na bol tijekom postupka, te smanjiti potencijalne neugodnosti i bolove.

Važno je napomenuti da se prije kolonoskopije s anestezijom, pacijent treba konzultirati s liječnikom o mogućim rizicima i nuspojavama anestezije, te slijediti sve upute koje su mu dane kako bi se postupak sigurno izveo. Također, nakon postupka, pacijentu se preporučuje da se oporavlja u bolničkoj sobi za oporavak pod nadzorom stručnog osoblja sve dok se potpuno ne povrati od anestezije.