Dr. Prof. dr. sci. Rok Vengust je vrhunski stručnjak za kirurgiju kralježnice s više od 17 godina iskustva.

pregled fizijatra

Prof. dr. sci. Rok Vengust

Specijalist ortopedije posvećen operativnom liječenju lumbalne, torakalne i vratne kralježnice.

Uža specijalizacija su mu operacije degenerativnih bolesti kralježnice, upale i tumori kralježnice. Prof. dr. sci. Rok Vengust rođen je 5.7.1967, diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Ljubljani 1993. godine. Titulu Specijalist ortopedije stekao je 2000. godine. Posljednjih 17 godina bavi se isključivo kirurgijom kralježnice, pa na godišnjoj razini izvede oko 400 operacija kralježnice. Od 2006. do 2021. godine bio je na pozicijama Voditelja Odjela za operacije kralježnice i Zamjenika ravnatelja Ortopedske klinike, Sveučilišnog Medicinskog Centra u Ljubljani. Redovni je profesor predmeta Ortopedska kirurgija na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani. Član je Europskog društva za kralježnicu te međunarodnih udruženja AO spine i SEG (Spine Expert Group).

Objavio je 33 originalna teksta iz područja ortopedije i kirurgije kralježnice koji su izdani i u međunarodnim publikacijama. Autor je fakultetskog udžbenika sa naslovom “ Degenerativne bolezni ledvene hrbtenice in operativno zdravljenje”. Organizirao je više međunarodnih konferencija iz područja kralježnice, te na istu temu kao pozvani gost / izlagač sudjelovao na velikom broju međunarodnih konferencija..

U kliničku praksu u Sloveniji je uveo više novih kirurških tehnika, među kojima se ističu vertebroplastika, operacija umjetnog intervertebralnog diska, TLIF pristup kod spondilodeza lumbalne kralježnice te izoliran najsuvremeniji pristup kod operacije tumora i upala lumbalno- prsne kralježnice. Znanja i vještine koje posjeduje, rado dijeli s poliklinikom Falcon Peregrin,

fizikalna terapija i rehabilitacija