Ulcerozni kolitis

ulcerozni kolitis

Ulcerozni kolitis je kronična upalna bolest crijeva koja uzrokuje upalu i čireve u debelom crijevu i rektumu.

To je autoimuna bolest koja se javlja kada imunološki sustav tijela napada sluznicu debelog crijeva.

Simptomi ulceroznog kolitisa uključuju proljev koji može sadržavati krv ili sluz, bol u trbuhu, grčeve, umor, gubitak težine i povećanu potrebu za odlaskom u toalet. Simptomi se mogu pojaviti u različitim oblicima i intenzitetima te se često javljaju u valovima, s periodima poboljšanja i pogoršanja.

Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom, laboratorijskim testovima, endoskopijom i biopsijom debelog crijeva. Liječenje ulceroznog kolitisa uključuje primjenu lijekova koji mogu smanjiti upalu i kontrolirati simptome, kao što su kortikosteroidi, imunosupresivi i biološki lijekovi. U težim slučajevima, može biti potrebna kirurška intervencija, poput uklanjanja dijela ili cijelog debelog crijeva.

Osobe s ulceroznim kolitisom trebaju imati redovite preglede i praćenje kod gastroenterologa kako bi se kontrolirali simptomi i spriječile komplikacije. Također je važno održavati zdrav način života i izbjegavati namirnice koje mogu pogoršati simptome, poput mliječnih proizvoda, alkohola i začinjene hrane.