Celijakija

celiakija

Celijakija, također poznata kao glutenska enteropatija, je autoimuna bolest koja se javlja kao reakcija na gluten – protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži i nekim drugim žitaricama.

Kada osoba s celijakijom jede hranu koja sadrži gluten, imunološki sustav napada crijevnu sluznicu i uzrokuje upalu i oštećenje.

Simptomi celijakije mogu varirati od blagih do teških, a uključuju bol u trbuhu, proljev, zatvor, nadutost, gubitak težine, umor, anemiju i osteoporozu. Mogući su i drugi simptomi poput osipa na koži, bolova u zglobovima i glavobolja.

Dijagnoza se obično postavlja krvnim testom koji mjeri antitijela na gluten te endoskopijom i biopsijom tankog crijeva. Liječenje celijakije uključuje potpuno izbjegavanje hrane koja sadrži gluten, poput pšenice, ječma, raži i nekih drugih žitarica. To može uključivati ​​prebacivanje na gluten-free dijetu i izbjegavanje kontaminacije hrane koja se ne smije konzumirati.

Osobe s celijakijom trebaju imati redovite preglede i praćenje kod gastroenterologa kako bi se osiguralo da se crijevna sluznica oporavlja i kako bi se kontrolirali simptomi. Važno je imati svijest o tome koje namirnice sadrže gluten i izbjegavati ih u svakodnevnoj prehrani.