Citoskopija

Što je cistoskopija?

Cistoskopija je dijagnostička pretraga kod koje se cistoskopom odnosno optičkim instrumentom pregledava unutrašnjost uretre i mjehura.

citoskopija

Cistoskop je dugačak, tanak optički instrument s okularom na jednom kraju, krutom ili savitljivom cijevi u sredini, te malenom lećom i svjetlom na drugom kraju cijevi. Urolog ispunjava mjehur tekućinom i gleda detaljne slike uretre i sluznice mjehura na monitoru računala.

Osim pregleda sluznice, mogu se uzeti biopsije (mali komadići tkiva – za pregled pod mikroskopom).

Pretraga se obično provodi kako bi se ispitali simptomi mokraćnog mjehura kao što su krv u urinu, infekcije urina, bolovi u trbuhu ili abnormalnosti otkrivene drugim pretragama.

Citoskopija kod žena

citoskopija kod muskaraca

Citoskopija kod muškaraca

Citoskopija kod žena

Kako se izvodi citoskopija?

Genitalno područje se opere antiseptičkim losionom. Zatim se malo lokalnog anestetičkog želea umetne u uretru (ovo bi moglo malo peckati). Djeluje kao lubrikant i blaga anestezija.

Urolog će zatim nježno umetnuti cistoskop u vašu uretru i polako ga voditi do mokraćnog mjehura. Za polagano punjenje mjehura koristit će se sterilna tekućina koja se naziva fiziološka otopina, tako da urolog ima bolji pregled stijenke mjehura. Dok se mjehur puni tekućinom, možete osjetiti nelagodu i želju za mokrenjem. Urolog može ukloniti dio tekućine iz mjehura tijekom postupka.

Tijekom cistoskopije, urolog će pregledati sluznicu uretre i mjehura i može umetnuti male instrumente kroz cistoskop za liječenje problema u uretri i mjehuru ili izvršiti biopsiju.

Ako liječnik pronađe bilo kakvu promjenu u bilo kojem tkivu, može se ukloniti sićušni komadić (biopsija) pomoću instrumenata koji prolaze kroz cistoskop. Svi uzeti uzorci tkiva šalju se u laboratorij na daljne pretrage.

Postupak traje od 5 do 10 minuta. Tijekom postupka možete se osjećati kao da morate mokriti. Neki pacijenti mogu smatrati da je postupak neugodan, no mi poduzimamo što je moguće više mjera opreza kako bismo sveli nelagodu na minimum.

citoskopija - kamera

Što se događa nakon fleksibilne cistoskopije?

U početku ćete možda mokriti krv i javljat će se osjećaj peckanja. Važno je da pijete dosta tekućine nakon postupka radi ispiranja mjehura.

Naručite se za pregled!

Poliklinika bez liste čekanja!