Osteotomija za korekciju sagitalne neravnoteže

Kralježnica kod čovjeka ima oblik dvostrukog S-a, koji mu omogućuje da stoji i hoda s minimalnim mišićnim naporom.

Za održavanje pravilnog držanja tijela, lumbalna lordoza je od velike važnosti. Lumbalna lordoza se definira anatomijom zdjelice i položajem sakruma u zdjelici. Međutim, kod starenja i zbog degenerativnih promjena, lordoza se može izgubiti, što dovodi do povećanja mišićnog napora potrebnog za stajanje i hodanje.

Bolesnici sa sagitalnom neravnotežom, često se žale na bol u lumbalnoj kralježnici koja otežava duže stajanje i hodanje bez oslonca.

Kirurško rješenje za sagitalnu neravnotežu je osteotomija, koja se sastoji od uklanjanja koštanog klina kako bi se lumbalna ili prsna kralježnica izravnala. Potom se fiksiraju dva ili tri kralješka iznad i ispod osteotomije pomoću vijaka i izvrši se koštano spajanje.

Osteotomija je kirurška tehnika koja se često koristi za korekciju sagitalne neravnoteže kralježnice, koja se javlja kada kralješci nisu pravilno poravnani u prednjoj i stražnjoj ravnini.

To može dovesti do bolova u leđima, problema s držanjem i smanjenja funkcije pluća.

Osteotomija uključuje uklanjanje ili preoblikovanje dijela kralješka kako bi se postigla željena korekcija. To se obično radi pomoću kirurškog reza u kralježnici i postavljanjem metalnih pločica ili štapića za fiksiranje kralježaka u ispravnom položaju.

Ova operacija se najčešće koristi kod pacijenata sa ozbiljnom sagitalnom neravnotežom koji nisu dobili olakšanje od konzervativnih tretmana poput fizikalne terapije ili korektivnih pomagala.

Važno je napomenuti da osteotomija predstavlja značajan kirurški zahvat s potencijalno ozbiljnim rizicima i dugim periodom oporavka, pa se treba pažljivo razmotriti uz savjet liječnika.