Degenerativna spondilolisteza

Degenerativna spondilolisteza je stanje u kojem se jedan kralježak pomiče naprijed u odnosu na kralježak ispod njega, uzrokujući nestabilnost kičmenog stuba.

Ovo stanje se najčešće javlja kod starijih osoba, a uzrokuju ga degenerativne promjene koje se javljaju u kralježnicama tijekom vremena. To uključuje gubitak visine intervertebralnih diskova, razvoj osteofita (koštanih izraslina) i zadebljanje ligamenata koji povezuju kralježnice.

Degenerativna spondilolisteza obično uzrokuje bol u donjem dijelu leđa, što može biti pogoršano aktivnostima kao što su hodanje ili stajanje. U težim slučajevima, može se javiti i bol koja zrači niz noge (sciatica) ili osjećaj trnjenja i slabosti u nogama. Liječenje se obično sastoji od fizikalne terapije, upotrebe analgetika i/ili protuupalnih lijekova, te u nekim slučajevima kirurškog zahvata. Kirurško liječenje obično se koristi samo u slučajevima kada konzervativne metode ne uspiju ublažiti simptome ili ako postoji značajna neurološka disfunkcija.

Operacija se sastoji od fiksacije vijcima, repozicije, dekompresije spinalnog kanala i koštanog spajanja tijela dvaju ili više kralježaka.