Degenerativna skolioza

Degenerativna skolioza je stanje koje nastaje kao posljedica degenerativnih promjena u kralježnici, često povezanih sa starenjem.

Ovo stanje se obično javlja nakon 50. godine života i karakterizira ga lateralna zakrivljenost kičme u obliku slova “C” ili “S”. Glavni simptom je bol u leđima, koji se pogoršava dugotrajnim stajanjem ili hodanjem. Degenerativna skolioza može biti povezana i sa drugim bolestima kao što su spinalna stenoza i spondilolisthesis. U slučajevima kada konzervativno liječenje ne pomaže, može biti potrebna kirurška intervencija koja obično uključuje korekciju zakrivljenosti i fiksaciju kralježaka vijcima i šipkama.

Degenerativne promjene intervertebralnih diskova sa asimetričnim kolapsom su glavni uzrok ove deformacije. Uz skoliozu, često se pojavljuju i spinalna stenoza te pomaci kralježaka prema prednjoj, stražnjoj ili bočnoj strani.

Bolesnici obično osjećaju bol u lumbalnoj regiji, koja postaje jača tijekom aktivnosti, a u težim slučajevima primjećuju se deformiteti lumbalne kralježnice. Više od polovice bolesnika ima simptome spinalne stenoze.

Kirurško liječenje uključuje fiksaciju više segmenata kralježnice vijcima, dekompresiju i korekciju deformacije. Bitno je uspostaviti sagitalnu ravnotežu i obnoviti lumbalnu lordozu. Kralješci se spajaju koštanim interkorporealnim ili posterolateralnim putem.