Spinalna stenoza

Spinalna stenoza je stanje koje nastaje kada se prostor u spinalnom kanalu suzi, što može dovesti do pritiska na kičmenu moždinu i/ili živce.

Uzroci spinalne stenoze mogu biti različiti, uključujući degenerativne promjene na kičmi, osteoartritis, kralježničnu ozljedu, tumore ili prirođene anomalije. Simptomi mogu uključivati bolove u leđima, trnjenje ili slabost u nogama, grčeve u mišićima i smanjenu pokretljivost.

Liječenje može uključivati fizikalnu terapiju, lijekove protiv bolova, spinalnu injekciju, ili u težim slučajevima kirurški zahvat.

Operativni zahvat za stenozu lumbalne kralježnice provodi se zbog sljedećih razloga:

  • Bol u nogama koja sprečava hodanje dulje od nekoliko stotina metara i ne reagira na konzervativno liječenje dulje od 6 mjeseci
  • Neurološki poremećaj (npr. pareza mišića donjih ekstremiteta)

Kirurško liječenje lumbalne stenoze uključuje dekompresiju, tj. rasterećenje živčanih struktura. Dekompresija se obavlja uklanjanjem stražnjeg dijela kralježaka (lamina). Najčešće se izvodi jednostrana laminotomija, koja omogućuje dekompresiju spinalnog kanala i foramena na obje strane, s pristupom samo s jedne strane. Na taj način se očuvaju spinozni, inter i supraspinozni ligamenti, kao i fasetni zglobovi na suprotnoj strani.