Osteoporotičke frakture kralježaka

Osteoporotičke frakture kralježaka su česta komplikacija osteoporoze, bolesti u kojoj dolazi do smanjenja koštane mase i strukturnih promjena kostiju.

Kralješci postaju manje otporni i skloniji lomovima čak i kod manjih trauma ili uobičajenih aktivnosti, poput savijanja ili dizanja tereta. Ova vrsta fraktura najčešće se javlja u donjim segmentima kralježnice (torakalna i lumbalna kralježnica) te može uzrokovati značajnu bol, ograničenja pokretljivosti i čak invaliditet. Važno je prepoznati rizične faktore za razvoj osteoporoze i poduzeti mjere za prevenciju i liječenje ove bolesti kako bi se smanjila učestalost osteoporotičkih fraktura kralježaka.

Bolesnici koji pate od osteoporotičkih fraktura kralježaka obično doživljavaju jaku mehaničku bol iznad slomljenog kralješka.

Ova bol se može pojaviti spontano ili nakon nekog trivijalnog pokreta. U nekim slučajevima, bol se uopće ne javlja, što znači da se deformacija kralježnice može pojaviti kao prvi simptom. Najčešći simptom deformacije kralježnice je nagnuće naprijed.

Kako bi se uklonila bol i spriječila deformacija, lom kralješka se stabilizira koštanim cementom. Minimalno invazivni zahvat koji se koristi za to se naziva vertebroplastika. Ovim postupkom se koštani cement injicira u tijelo kralježka.

Operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji, ambulantno. Za veće slučajeve koristi se kifoplastika, koja se izvodi u općoj anesteziji pomoću balona. Balon se koristi za podizanje stijenki slomljenog kralješka, a zatim se u prazan prostor ubrizgava koštani cement.