Hernija diska slabinske kralježnice

Hernija diska slabinske kralježnice je medicinski termin koji se odnosi na probleme s donjim dijelom leđa, odnosno lumbalnom području kralježnice.

Diskovi su smješteni između kralježaka i služe kao jastučići koji omogućuju kretanje i fleksibilnost kralježnice. Hernija diska nastaje kada se unutarnji dio diska izboči prema van, što može dovesti do pritiska na živce i uzrokovati bolove u leđima, stražnjici i nogama. Uzroci hernije diska uključuju starenje, prekomjerno opterećenje kralježnice, nepravilno dizanje tereta, sjedilački način života i ozljede kralježnice. Liječenje hernije diska uključuje konzervativne metode poput fizikalne terapije, lijekova za ublažavanje boli i upale te operativne zahvate u težim slučajevima. Važno je pravovremeno potražiti medicinsku pomoć kako bi se spriječili ozbiljniji problemi i trajna oštećenja kralježnice.

Kada osoba ima herniju diska slabinske kralježnice, može doći do ishialgije ili išijasa, što je bol koja se proteže ispod koljena i širi se prema stražnjoj strani nadkoljenice.

To se događa kada se peti slabinski korijen (hernija L4-L5) ili prvi sakralni korijen (hernija L5-S1) komprimira.

Bol koja nastaje uslijed diskus hernije može se širiti prema prednjem dijelu nadkoljenice do koljena ako dođe do pritiska na drugi, treći ili četvrti slabinski korijen. Međutim, takvi slučajevi nisu česti, jer hernija na višim nivoima lumbalne kralježnice (L3-L4 i L2-L3) nije česta.

Osim boli, koja se širi po nozi, hernija može izazvati neurološke simptome poput trnaca u nogama i slabosti (pareze) određenih skupina mišića noge. U rijetkim slučajevima (cca. 1%), hernija može dovesti do poremećaja mokrenja i defekacije, što se zove sindrom kaude ekvine. U takvim situacijama i u slučajevima progresivnog slabljenja mišićne snage u nozi, hitna operacija, odnosno diskektomija (kirurško uklanjanje hernije) potrebna je unutar 24 sata nakon pojave simptoma.

U većini slučajeva (80%), ishialgija se spontano povlači tijekom šest tjedana. Odluka o operaciji donosi se tek ako ishialgija traje više od tri mjeseca. To je zato što dugotrajna mehanička kompresija korijena živca (trajanje od 3 do 4 mjeseca) može biti štetna i dovesti do nepovratnog oštećenja korijena i neuropatske boli u nozi.

Kirurški zahvat za herniju diska sastoji se od uklanjanja dijela diskusa koji vrši pritisak na živčane strukture i odstranjivanja dijela unutrašnje jezgre.

Operacija se obavlja pod općom anestezijom, bez ili s minimalnim odstranjenjem kostiju, traje oko 20-30 minuta, a rez kože iznosi otprilike četiri centimetra.

Na dan operacije, pacijent može početi hodati, a nakon prvog postoperativnog dana napušta bolnicu. Četvrtog do petog dana nakon operacije, pacijent može prehodati do 1000 metara u jednom mahu. Nakon dva do tri tjedna, počinje rehabilitacija koja traje otprilike dva mjeseca.